Petru Spacu

 

  (1906-1995)

Petru Spacu este considerat, alaturi de tatal sau, Gheorghe Spacu (1883-1955), printre fondatorii scolilor de chimie coordinativa si chimie analitica romanesti. Metodele gravimetrice si tehnicile potentiometrice dezvoltate de Gheorghe Spacu si colab. pentru determinarea cantitativa a ionilor divalenti ai metalelor (e.g. Cu2+, Ni2+, Co2+, Cd2+, Mn2+, Zn2+), se bazeaza pe formarea de combinatii complexe ale acestor ioni cu liganzi cu azot ca atom donor.

 

Piridina, chinolina, izochinolina, benzidina au fost utilizate pentru marirea numarului de  coordinatie (prin substitutia moleculelor de apa) in tiocianati ai Cd2+, Cu2+, Zn2+ sau alti ioni divalenti, conducand astfel la combinatii complexe greu solubile {[M(py)x(SCN)2], x=2, 4} si contribuind la dezvoltarea de metode gravimetrice pentru M2+, SCN- sau piridina (py) – prin “reactia Spacu”. Un alt ligand, mercaptobenzotiazol, utilizat ca reactiv de precipitare pentru Cu(II), Au(III), Ag(I) etc. este recunoscut in literatura de specialitate ca “reactivul Spacu”. Petru Spacu a continuat cercetarea complecsilor {[M(py)x(SCN)2], x=2, 4}, aplecandu-se asupra aspectelor structurale (stereochimie, izomerie) ale acestora si, totodata, a dezvoltat domeniul combinatiilor complexe cu ioni stabilizati in stari de oxidare rare: Ni(III), Pd(IV), Ir(IV), Mo(V) etc.

Pentru cea mai buna lucrare, din punct de vedere al tratarii subiectelor de Chimie Analitica si Analiza Instrumentala, se instituie premiul “Constantin Luca”.

Toţi studentii înscrişi la concurs vor primi diplome de participare iar primii 6 clasati vor fi premiati (premii I, II si III si 3 mentiuni) prin sprijinul acordat organizatorilor acestui concurs de catre parteneri/sponsori.  

 

Festivitatea de Premiere va avea loc pe 16 Mai 2019, ora 12:00, Sala L106, Polizu